maanantai 23. kesäkuuta 2008

Ihmisen ymmärrys ja aistit

Ihmisen ymmärryksen ulkopuolelle jää lukemattomia asioita ja siksi käytämme symbolisia termejä edustamaan niitä käsitteitä, joita emme pysty määrittelemään tai tajuamaan täydellisesti.

Uskonnot käyttävät edellä mainitusta syystä symbolista kieltä ja kuvia. Näiden tietoinen käyttö on yksi puoli psykologisesta tosiasiasta, että ihminen myös tiedostamattaan ja spontaanisti muodostaa tai tuottaa symboleja unien muodossa.

Ihminen on subjektiivinen suhteessa ympäristöönsä ja on siis subjekti ja näkee ja kokeen asiat omien silmiensä valossa. Täydellinen havaitseminen on ihmiselle mahdottomuus. Ihminen voi nähdä ja kuulla - tuntea ja maistaa mutta kuinka kauas hän näkee ja kuinka ja millaisia ääniä hän kuulee ja miten hän asiat kokee on myös riippuvainen hänen aistiensa lukumäärästä ja laadusta sekä tulkinnasta - mielikuvista, jotka värittävät "totuutta".

Tieteellisten apuvälineiden avulla hän voi korvata aistiensa puutteita - nähdä voi paremmin kaukoputkella ja kuulla kuulokojeen avulla. kaikkein kaukaisimmat kohteet ja pienimmät asiat ovat kuitenkin hänen aistiensa ulottumattomissa ja silti apuvälineidenkin avulla tulkinta on jokseenkin subjektiivista vaikka havainnot tekisi kokonainen tiedemies ryhmä. Kollektiivinen alitajunta ja subjektiivisuus on lähes mahdotonta kitkeä pois tulkinnoista. Tietoisen tiedon raja tulee jossain vaiheessa vastaan.

Havainnot todellisuudesta sisältävät myös paljon ainesta ihmisen tiedostamattomalta puolelta.Havainnot siirtyvät mielen alueelle, missä niistä tulee psyykkisiä tapahtumia, missä ne ovat tiedon ulottumattomissa, koska psyyke ei voi tietää omaa psyykkistä substanssiaan. Jokainen kokemus sisältää epämääräisen määrän tuntemattomia tekijöitä ja jokainen konkreettinen esine on aina tietyssä suhteessa tuntemattomaan, koska emme tunne aineen perimäistä luonnetta. On vielä tapahtumia, joita emme huomaa, koska ne eivät ole ylittäneet tietoista kynnystämme havaita asioita. Näistä voi intuition avulla tai syvän ajattelun tuloksena tulla kuin hetkellisinä välähdyksinä luovaa energiaa ja käyttövoimaa vaikka emme pystyisi selittämään niiden alkuperää. Nämä asiat voivat tulla myös esiin unen muodossa.

Ei kommentteja: