lauantai 21. kesäkuuta 2008

Unien tehtävä ja niiden tulkitseminen

Unien maaperä

Unista kumupuaa symboleja, ne ovat otollista maaperää piilotajunnan erilaisille luomuksille, jotka eroavat tietoisen mielen tarinoista. Kummatkin ovat yhtä totta - unet ehkä sikäli todempia, että silloin eivät defenssit pääse vaikuttamaan suojaavasti ja, koska torjunta on poissa niin unissa tapahtuu paljon psyykkistä työtä.

Unet ovat täysin epäloogisia päivätajunnan kannalta. normaalisti pyrimme välttämään ristiriitaisia metaforia ja pyrimme olemaan loogisia ja rationaalisia - joka on muuten asia mikä luo paineistusta ja siksi "raskaat työt"vaativat raskaat huvit.

Unien rakenne on toisenlainen. Uni tulvii ristiriitaisia ajatuksia, kuvia, absurdeja näkyjä, seksuaalisuutta, seksiä, irstailua, ajantaju katoaa - esineet näyttävät mielettömiltä - mikään ei ole kuten päivätajunnassa. Unet ovat kiehtovia ja myös pelottavia - ne voivat saada helposti uhkaavia sävyjäkin.

Piilotajunta järjestelee asioita omalla omintakeisella - todennäköisesti sille parhaalla tavalla - aiban samoin kuin ne keinot ja valinnat joita teemme arkielämässä ovat aina sen hetken parhaat valinnat - olivatpa ne kuinka absurdeja tahansa - toisin sanoen ne ovat paras valinta mutta eivät välttämättä johda yksilön kannalta parhaaseen tulokseen, koska psyykkisiä vaihtoehtoja on liian vähän käytettävissä. Voimavaroja on kyllä reservissa mutta ne pitää saada esille ja unet ovat juuri merkittävä voimavara - mutta niiden tulkinta ei onnistu unikirjojen avulla vaan vaatii asiantuntijaa ja sitkeää työtä ja palaamista asiaan useita kertoja, jolloin totuus tulee esille - eli lopulta olemme sylttytehtaalla.

Unien sekavuuden tai näennäisen sekavuuden vuoksi niitä on vaikea ymmärtää. Ymmärtäjiä ja tulkitsijoita löytyy kyllä tuhat määrin mutta tässä asiassa suurin osa on pelkkää puoskarointia.

Unissahan ei meidän valvekokemusten kannalta ole mitään ideaa tai järkeä - siksi ne usein sivuutetaan tai kerrotaan kevyesti tai unet voivat saada ihmisen täysin ymmälleen. Nämä ovat siis normaalia unennäköön liittyviä seikkoja- siten on olemassa vielä joukko muunlaisia unia kuten, enneunet ja unet jossa voimme tavata jo manan maille menneitä sieluja - näistä myöhemmin.

Kuten edellä mainitsin valinnoista, joita teemme valve elämässämme, ovatko nekään aina järkeviä ja johtavat toivottuun tulokseen - ne eivät siis ole kovinkaan täsmällisiä sen suhteen, että saisimme subjetiivisen rauhan ja tasapainon elämäämme. Eksitentiaalinen ahdistus ja halut ajavat meidät epätyydyttäviin ratkaisuihin ja onnellisuus ja vapaus jäävät kohtaamatta. tässä ollaan jo lähellä asian dilemmaa. Unet ja niiden merkityksen tajuaminen ovat avain asemassa niihin päätöksiin mitä teemme valvetilassa.

Unien tutkiminen
Unien tutkimus johtaa aina siihen, että mitä enemmän niitä tutkimme, sitä epätäsmällisemmäksi niiden emotionaalinen merkitys meille käy, koska mikä tahansa kokemuksemme voi siirtyä piilotajuntaan - ja sekin mikä on tietoisuudessa ja voisimme halutessamme tuoda esiin, voi saada tiedostamattoman lisäsävyn - joka värjää sitä joka kerta, kun se palautetaan mieleen. Tietoiset vaikutelmat omaksuvat piilotajuisen merkityksen lisänä - joka on psyykkisesti merkitsevä - vaikka emme olisikaan tietoisia tästä asiasta joka on ikään kuin piilotettuna matka-arkkuun, jossa on avain, eli sinne on mahdollisuus päästä. emme myöskään ole tietoisia miten se vaikuttaa merkityksiimme - laajentaako se vai supistaa tai sekoittaa.

Subjektiivisuus on kuvassa mukana tässäkin - nämä ns. lisäsävyt ovat erilaisia kullakin ihmisellä. meillä kaikilla on omat mielikuvamme abstrakteista asioista kuten muistakin - ja siksi me sovellamme käsityksiämme kukin ominaisella tapaa - joten tässä tulee tämä minun tuhat kertaa mainitsemani - lokeroimattomuus. Ihmistä ei voi lokeroida - se osoittaa viisauden vastakohtaa ajattelemattomuutta. ihminen ei koskaan ole se mitä hänestä sanotaan vaan aina ylittää mielen ja on oma itsensä ja erilainen kuin kuvitelmissamme.

esimerkiksi yleiset käsitteet kuten raha, terveys, sairaus - ovat sanoja, jotka käsitämme enemmän ja vähemmän samalla tavalla tai meillä on lupa olettaa tähän, jos muistamme "enemmän ja vähemmän" samalla lailla.

Mielikuvat asioista siis ratkaisevat, sen kuinka kohtaamme toisen - puhummeko samasta asiasta. juuri tästä syystä vaivaisen kolmen vuoden terapiaopiskelu ei anna juurikaan valmiuksia kohdata ihmistä hänen maailmassaan - ja juuri siksi niin moni toteaa turhaksi terapiassa käymisen - "ei synkannut" - ei se synkkää, jos terapeutti lähtee toteuttamaan oppimaansa ja ottaa mukaansa siis oma motivaationsa - tällaisen toimivuus on klisee. Tilanne on jo lähtökohtaisesti toivoton ja kaatuu usein ensimmäiseen käyntiin.

O myös pakko ottaa huomioon sosiaaliset, uskonnolliset, psykologiset kokemukset, jotka saattavat olla hyvinkin erilaisia. Tämä lisää huomattavasti tulkinnan haastetta vaikka jotkin unet ja arkkityypit ovatkin oletettavasti kasvaneet geneettisesti kiinni mieleemme ja ovat siis universaaleja - kuten pyörä ja tietyt luvut sekä merkit - siis symbolit.

Koska sanojen erot ovat tiedostamattomia niitä on vaikea huomata - ne vaikuttavat tarkoittavan samaa - mutta erot ovat usein ällistyttävän suuria, joten täsmällisen määritelmän tekeminen on todella vaikeaa ja siksi asiaan on palattava uudelleen ja uudelleen eri näkökulmista, mikäli tulkinta on tärkeä.

Nämä vivahde-erot voivat olla paljon merkityksellisempiä kuin miltä ne aluksi näyttävät. kaiki psyykiset tapahtumat ovat osittain tiedon ulottumattomissa - tästä kelpaa esimerkiksi luvut joita laskiessamme käytämme - ne ovat tämällisiä lukuja mutta myös mytologisia aineksia, joillekin jopa pyhia ( Pyhthagoras)laiset) mutta eihän siitä olla tietenkään tietoisia käyttäessämme lukuja matemaattisiin tehtäviin.

Mielen käsiteillä on psyykkiset assosiaatiot.
Näiden assosiaatioiden voimakkuus riippuu yksilöstä ja hänen tilastaan ja siitä mitä ne palvelevat eli mihin ne liittyy. - piilotajunnassamme. Tietoisuuden alapuolelle joutuessaan ne muuttuvat tai saattavat muuttua aivan muuksi kuin kuin "normaaleiksi."

Freud ja unet ( lyhyt katkelma)
Jatkuu tästä...

Ei kommentteja: